SiCard5.jpgDenna lilla tingest, SI- pinnen har revolutionerat orienteringen mer än det mesta som hänt de senaste åren. Många av oss veteraner har varit med sedan orienteringens barndom, dock inte jag, med backstreckskarta där det satt en kontrollant vid varje kontroll och stämplade, över grönsaksbladet till dagens digitalritade kartor.

De flesta som orienterar har antingen en egen eller lånar på tävlingarna. Elektronisk stämpling finns i två olika system Sportiden och Emit.
I Sverige är numera Sportident vanligast.

Vi  veteranorienterare har också tagit den till våra hjärtan, det räcker att se sej om efter att har gått i mål så  kan man se små grupper som jämför mellantider och resultat eller diskuterar de olika vägval man tagit.

SI-pinnen som vi köper är personlig och bör registreras i Klubben on line (KOL) detta görs av den egna klubben. För att anmäla sig till en nationell tävling genom KOL måste pinnen vara registrerad annars får man låna en pinne och betala hyra för denna.

När man anmäler sig på en tävling på tävlingsdagen till direktklasser och pinnen är registrerad så kommer namn och klubb upp direkt i datorn.

På våra veteranträningar har vi provat lite olika system med SI-pinne, dels att bara registrera start och mål, då får vi endast totala tiden antingen vi använder dator eller en termoskrivare. Om vi använder SI-enheter på alla kontrollerna så får vi sträcktider från en termoskrivare eller också en komplett resultatlista med dator.

Man kan kanske tycka att på de här enkla träningarna är det inte så noga med SI-pinnen, man kanske lånar av kompisar eller inom familjen, men tyvärr är det precis tvärtom, på tävlingar med föranmälan eller direktanmälan finns det gott om tid mellan anmälan och start så det finns tid att skriva in namn, klubb och klass före start, dessutom har man en separat dator för anmälan.

På våra veteranträningar har vi antingen en dator eller en termoskrivare, då tömmer vi vår pinne, startar och springer vår bana och slutligen stämplar vi i MÅL, resultat och mellantider får vi på en remsa från termoskrivaren. På de senaste modellerna går det att få ut en resultatlista med pinnummer i tidsordning. Det går att lägga ut dessa resultat på vår hemsida men det är ganska tidsödande om pinnen inte är knuten till en löpare, jag får gå in i KOL och leta reda på vem som äger pinnen, ofta finns den inte registrerad i KOL då får jag skriva in namn, klubb och klass för dessa personer manuellt.

När vi använder en dator så kommer problemen upp när vi registrerar oss före loppet, det går mycket fortare när namn, klubb stämmer när vi anmäler oss.

Jag har gjort ett eget program där jag lagt in alla namn på de som sprungit någon gång i år det är c:a 120 namn. Då behöver jag bara skriva in pinnumret så kommer namn och klubb automatiskt. Tyvärr är det en del som byter pinne mellan varje träning, det för med sej en del merarbete för mig.

Därför önskar jag att så många som möjligt skaffar sig en egen pinne och registrerar den eller åtminstone använder samma pinne varje gång. För dom som lånar pinne av arrangören får jag skriva in namn och klubb.

E n SI-pinne kostar 299 kr men ofta brukar klubbarna subventionera pinnen till medlemmar. Det finns en dyrare variant för 525 kr där namnet kommer upp när man läser av den i en termoskrivare, den är också snabbare och den klarar av banor med flera kontroller plus en del annat smått och gott. Men det är väl inte aktuellt för oss.

Med vänliga hälsningar
Göran Nordh TSK